13-01-2025

Beleidsparticipatie van mensen in armoede | Inspiratienota voor het toekomstige Brusselse beleid

Terug

De regionale verkiezingen zijn alweer een paar maanden achter de rug. Alhoewel de nieuwe Brusselse regering nog niet bepaald in het zadel zit, staat de wereld ondertussen uiteraard niet stil. Achter de schermen zijn vers verkozen parlementsleden, uittredende regeringsleden, kabinetsmedewerkers en medewerkers binnen 1 van de vele administraties druk in de weer zijn om het Brussel van morgen mee vorm te geven.

Brussels Platform Armoede hoopt dat het nieuwe Brusselse regeerakkoord de krijtlijnen zal trekken voor een beleid dat de komende jaren alle Brusselaars ten goede zal komen en biedt hierbij graag wat inspiratie bij aan. Onze eerste nota gaat dieper in op de nood aan:

Beleidsparticipatie van mensen in armoede

Beleidsparticipatie van mensen in armoede is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid maar ook een praktische noodzaak voor het ontwikkelen van effectief en relevant beleid

Daarom vragen wij de toekomstige Brusselse regering en de gemeenschapscommissies het volgende te garanderen:

  • Er wordt een geïntegreerd transversaal Brussels armoedeplan ontwikkeld en geïmplementeerd, waarbij participatie van mensen in armoede centraal staat.
  • Bestaande initiatieven en plannen worden op elkaar afgestemd en geïntegreerd.
  • De opmaak van dit geïntegreerd transversaal plan en de participatie van mensen in armoede hieraan worden verankerd in een wettelijk kader dat dit voor toekomstige regeringen verplicht maakt.
Waarom participatie?
  • Brussel is een superdiverse stad met uiteenlopende noden. Sommige stemmen in deze stad klinken luider en naar anderen wordt haast nooit geluisterd. Mensen die in armoede leven, blijven vaak ongehoord en worden buitengesloten van de samenleving. Door verschillende uitsluitingsmechanismen kunnen zij nauwelijks deelnemen aan het maatschappelijke leven. Armoede vervreemdt mensen van hun directe omgeving en de bredere samenleving. Iedereen heeft het recht om deel te nemen aan de beleidsvorming, vooral degenen die direct door dat beleid worden beïnvloed. Er is extra inspanning nodig om deze ongelijkheid te verminderen en ervoor te zorgen dat ook zij gehoord worden.
  • Mensen in armoede hebben unieke ervaringen en inzichten die beleidsmakers kunnen helpen om beter geïnformeerde en doelgerichte beslissingen te nemen. Beleidsmaatregelen die op deze ervaringskennis zijn gebaseerd, zijn vaak effectiever omdat ze aansluiten bij de leefwereld en de effectieve noden van mensen in armoede.
  • Het betrekken van mensen in armoede bij beleidsvorming kan de sociale samenhang versterken door het bevorderen van wederzijds begrip en solidariteit tussen verschillende groepen in de samenleving.
  • Participatie helpt vooroordelen en stigma’s te verminderen doordat beleidsmakers en andere burgers beter inzicht krijgen in de complexiteit van armoede.
  • Beleid dat tot stand komt met input van een breder scala aan burgers, inclusief burgers in armoede, heeft meer democratische legitimiteit. Dit kan het vertrouwen in en de acceptatie van het beleid vergroten.
  • Erkennen van mensen in armoede zelf als volwaardige gesprekspartner is een belangrijke stap in het emancipatieproces van deze groep.
Waarom een geïntegreerd plan?
  • Armoede in Brussel is een complex fenomeen dat niet alleen betrekking heeft op een gebrek aan financiële middelen, maar alle levensdomeinen treft. Deze problemen zijn onderling verbonden en versterken elkaar vaak, wat een geïntegreerde aanpak vereist.
    Vb. Huisvesting: De huisvestingscrisis maakt het kwalitatieve segment van de  private huurmarkt ontoegankelijk voor mensen met een laag inkomen. Het gebrek aan degelijke betaalbare huisvesting leidt tot gezondheidsproblemen, stress en verdere sociale uitsluiting.

  • Tijdens de vorige legislatuur namen verschillende overheden reeds initiatieven om armoede te bestrijden. Zo ontwikkelde de VGC een transversaal armoedeplan, zette Vlaanderen in op het (verder) uitwerken van eerstelijnszones waardoor BruZEL nu samenwerking tussen gezondheids- en welzijnsactoren ondersteunt en faciliteert in de hele regio Brussel en schreven de COCOM en de COCOF samen aan hun Geïntegreerd Welzijns- en Gezondheidsplan. Al deze initiatieven hebben een andere insteek en worden uitgevoerd op verschillende territoriale niveaus maar hebben toch een gelijkaardig doel voor ogen.  

Wat zeggen mensen in armoede zelf?

BPA en de 8 VWAWN staan niet alleen. Verschillende partnerorganisaties onderschrijven onze aanbevelingen. Voor deze nota zijn dat:

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun versterkt de stem van mensen in armoede en helpt in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. 

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.