22-02-2021

Armoedeverenigingen ongerust: ‘Vaccins bereiken onze doelgroep niet’

Terug

Willen we voldoende mensen in ons land vaccineren, dan zullen we ook de meest kwetsbare groepen moeten bereiken. Armoedeorganisaties en experts zijn er niet gerust op. ‘Een heleboel mensen zullen de brief niet begrijpen.’

De drempel naar de vaccinatiecentra moet zo laag mogelijk zijn.

Barbara Goethals, Brussel Platform Armoede: "De drempel naar de vaccinatiecentra moet zo laag mogelijk zijn. Mensen zouden bijvoorbeeld ook zonder afspraak op bepaalde plaatsen terecht moeten kunnen. De registratie en vaccinatie kunnen ze dan ter plaatse doen. Zo kan alles gebeuren in één beweging."

Ze wijst ook op het vraagstuk van vaccineren van mensen zonder wettig verblijf. Een deel van die mensen is niet terug te vinden in de registers. "Bij die doelgroep bestaat veel angst om zich te laten registreren," waarschuwt Barbara Goethals, staflid Armoede bij het BPA. De registratie die nodig is om de vaccinatie vanuit medisch oogpunt correct te laten verlopen. Daarbij zou moeten worden uitgelegd dat de registratie niet voor andere doeleinden dan de vaccinatie gebruikt kan worden.

Voor alle kwetsbare groepen geldt dat heldere overheidscommunicatie een belangrijk element is om de campagne te doen slagen. Het Brussels Platform Armoede zit samen met onder andere de VGC en de GGC in een werkgroep die wekelijks samenkomt. Die informatie moet volgens de werkgroep bijvoorbeeld in zoveel mogelijk talen beschikbaar zijn en het liefst gebruik maken van heldere symbolen of infografieken.

Armoedeverenigingen ongerust: ‘Vaccins bereiken onze doelgroep niet’

Lees het artikel op BRUZZ.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.