28-03-2021

Housing Action Day Belgium

Terug

28 maart is de Europese Dag van de Huisvesting. Doorheen het hele land organiseerden diverse sociale organisaties acties om aandacht te vragen voor de huisvestingsproblematiek. In Brussel is de wooncrisis meer dan prominent aanwezig. 60 procent van de Brusselaars huurt, maar amper 11 procent van de beschikbare woningen is een sociale huurwoning.
Een aantal Brusselse VWAWN organiseerde samen met Welzijnszorg en een een aantal andere Brusselse huisvestings- en armoedeorganisaties een interactieve wandeling met getuigenissen. De actievoerders vroegen meer inspraak en snellere vooruitgang.

Huisvesting is al decennialang een probleem in Brussel. Zowel de middenklasse als mensen in armoede betalen heel erg veel om te kunnen wonen in Brussel (75%). De prijzen van zowel huur- als koopwoningen zijn enorm hoog. Bovendien kent de grootstad voor een groot deel een arme bevolking. Meer dan 1/3e van de Brusselaars zou in principe recht hebben op sociale huisvesting, die nu veel te weinig en ongelijk verspreid aanwezig is op het terrein.

"Huisvestings­prob­lemen zijn eigen aan steden, maar de ­situatie in Brussel is uitzonderlijk. De private huurmarkt is amper gereguleerd" zegt Lieven Monserez, coördinator van het buurthuis BonneVie in Molenbeek

Als een gezonde, betaalbare woning een verre droom is

lees het artikel in De Standaard over deze actie

Europese Dag van de Huisvesting: "Bewustmaken van de moeilijke huisvestingsituatie in de grote steden"

Beluister het verslag van deze actie in 'De Ochtend' op Radio 1

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.