09-03-2022

Cultuur voor iedereen bij Klarafestival in samenwerking met Brussels Platform Armoede

Terug

Na twee jaar coronastilte vindt van 11 tot 27 maart opnieuw Klarafestival plaats, het grootste festival voor klassieke muziek in België. Een festival voor iedereen. Maar toch heeft niet iedereen in gelijke mate toegang tot klassieke concerten. Zo vindt groot deel van de mensen in armoede maar moeilijk de weg naar het culturele aanbod. Er zijn immers belangrijke drempels aan aanbodzijde die cultuurparticipatie verhinderen. Verder bemoeilijken psychologische en financiële drempels toegang tot het aanbod. Daarom riep Klarafestival het project "Jouw Sleutel" in het leven.

Cultuur is geen luxe, maar een recht

Joost Fonteyne, intendant van Klarafestival:
"We geloven dat cultuur een recht voor iedereen is. Met Jouw Sleutel nodigen we doelgroepen die weinig of geen kansen krijgen om live cultuur te beleven uit voor concerten. Niet alleen trakteren we hen op een concert, we voorzien ook duiding met een inleiding op maat en een receptie. Want het sociale aspect en de ontmoeting maakt evenzeer deel uit van de concertbeleving."

Het project is mogelijk dankzij een nauwe samenwerking met Brussels Platform Armoede. Dat is de netwerkorganisatie van de 7 door de Vlaamse Gemeenschap erkende Brusselse Verenigingen Waar Armen het Woord Nemen (VWAWN). Brussels Platform Armoede gebruikt de kennis en ervaring van mensen in armoede als unieke basis voor haar werking. Stafmedewerker Barbara Goethals:
"In onze verenigingen treden mensen uit hun sociaal isolement. Ze gaan in dialoog met elkaar en geven vormingen en beleidsaanbevelingen aan overheid en andere instellingen. Het recht op en het belang van vrijetijds- en cultuurparticipatie is een van de strijdpunten van Brussels Platform Armoede. Participatie aan het vrijetijdsaanbod voor mensen in armoede vaak een positieve invloed op hun zelfbeeld, zelfvertrouwen en waardigheid. Heel wat mensen in armoede krijgen hierdoor de erkenning naar waar ze op zoek zijn, voelen zich deel van onze samenleving en hebben het gevoel er te mogen zijn. Jouw Sleutel past perfect bij die doelstelling."

Concerten geven energie

Christiane, vrijwilliger bij Wijkpartenariaat De Schakel (1 van de 7 Brusselse VWAWN) en ervaringsdeskundige met betrekking tot het leven in armoede verwoordt het als volgt:
“De afgelopen periodes en bijbehorende lockdowns waren voor veel verschillende gezinnen in een kwetsbare situatie stresserend. Alle vrijetijdsaanbod was gesloten en verschillende mensen in een precaire situatie werden nog harder geconfronteerd met sociaal isolement. Het gemis van sociale contacten tijdens een uitstap versterkte het gevoel van eenzaamheid. Ik merk zelf dat verschillende mensen in kansarmoede verschillende drempels ervaren om terug deel te nemen aan het culturele aanbod. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de online reservaties. Daarom is het belangrijk om samen met organisaties deel te kunnen nemen aan onder andere het Klarafestival.
Zelf vind ik het heel belangrijk om naar een concert te kunnen gaan. Dit verrijkt mij enorm. Ik leer namelijk veel bij, het geeft mij energie en het maakt mij gelukkig. De energie die ik daarvan krijg gebruik ik om verschillende moeilijkheden in mijn privéleven aan te pakken. Daarnaast zorgt een dergelijk concert er ook voor dat ik mijn problemen even kan vergeten en terug mentale ruimte krijg. Ik laat ze als het ware achter aan de ingang van de zaal.”

Van barok tot jazz

Dit jaar selecteerde Klarafestival vier concerten in het kader van Jouw Sleutel. Op het programma: Franse barok van Charpentier en Campra in het concert Of These, Hope door festivalartiest Reinoud Van Mechelen op 12 maart, de voorstelling Passio door Transparant & B'Rock op 20 maart, jazzlegende Branford Marsalis samen met het Belgian National Orchestra op 25 maart en de bekroonde operacreatie Sun & Sea op 27 maart. Op zaterdag 12 maart komt bovendien Vlaamse minister van Brussel, Jeugd en Media op bezoek bij het project. Hij zal de genodigden ook toespreken.

Klarafestival, van 11 tot en met 27 maart in Brussel, Antwerpen en Brugge

meer info over het programma van Klarafestival

Cultuur is geen luxe, maar een recht!

Het volldige persbericht
Klarafestival - aftermovie Of These, Hope & Jouw Sleutel

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.