18-01-2024

Het extreme koudeplan: een oplossing voor de Brusselse thuislozen?

Terug

Met het vriesweer van afgelopen week activeerden de Brusselse overheden het extreme koudeplan, dat voorziet in extra noodopvangplaatsen voor mensen zonder vaste woonplaats.

Brussels Platform Armoede kwam veelvuldig in de pers aan het woord over dit plan. We argumenteerden dat de extra plaatsen niet volstaan en dat niet iedereen de weg ernaartoe vindt. Maar bovenal roepen we op tot - bij voorkeur preventieve - structurele oplossingen die de thuisloosheid in Brussel bij de oorzaken aanpakken.

De huisvestingscrisis is één van die oorzaken. We vragen dat de Brusselse private huurmarkt gereguleerd wordt (bindend huurrooster, speculatie aanpakken, etc.) en dat de sociale woningbouw versneld wordt. Het verbod op uithuiszettingen moet uitgebreid worden. Voor wie wel in de thuisloosheid belandt, moet Housing First de meest toegankelijke oplossing zijn.

Christa Matthys van het Brussel Platform Armoede benadrukt dat goede communicatie over de extra opvangplaatsen nodig is. "Zelfs professionals weten momenteel niet altijd waar mensen terecht kunnen."

Herbeluister hier het interview met Christa op Bruzz life van 10/01/2024

De basis van het probleem ligt bij de hoge Brusselse huurprij­zen. En omdat die hoog zullen blijven, zal het aantal daklozen in Brussel nog niet onmiddel­lijk dalen

Lees het artikel op hln.be

Les associations dénoncent un plan grand froid trop maigre à Bruxelles

lees het artikel en bekijk de reportage op rtbf.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.