10-10-2023

Digitaal Brussel? Maak Brussel eerst en vooral humaan!

Terug

Verschillende middenveldorganisaties hebben dinsdag actiegevoerd tegen het digitaliseringsplan van het Brussels Gewest. Het Brussels Platform Armoede en liet zich horen en zien.

Met de ordonnantie 'Digitaal Brussel' wil de Brusselse regering alle gewestelijke en gemeentelijke diensten in Brussel online beschikbaar maken. Uit het verenigingsleven komt al ruim een jaar tegenkanting tegen de plannen, die nog definitief moeten worden goedgekeurd door het Brussels parlement.

Op initiatief van tientallen organisaties werd er dinsdag weer actiegevoerd. Na een bijeenkomst 's ochtends in de cinema Nova, startte om 14 uur een manifestatie op het Albertinaplein met een opvoering van het toneelstuk 'Numérique, mon amour'. Om 15 uur hield de optocht halt op het Sint-Jansplein voor een discussie met Brusselse parlementsleden. Om 16 uur volgde een overleg met vertegenwoordigers van de Brusselse gemeenten, om 17 uur is er een slotevenement op het Muntplein.

De actievoerders vrezen een volledige digitalisering van de Brusselse administratie, een volgens hen discriminerende ingreep. "Het ontwerp garandeert noch het behoud, noch de ontwikkeling van offline communicatiemiddelen, zoals fysieke loketten, telefoonlijnen en papieren post," zeggen de organisatoren, die zich inzetten voor "een humane stad" waarin iedereen vlot toegang heeft tot de dienstverlening.

Des guichets, pas du numerique! Non au projet d’ordonnance Bruxelles numérique

lees meer over deze actiedag op de site van Lire et Ecrire

Enkele honderden mensen voeren actie tegen digitalisering Brusselse administratie

lees en bekijk verslag van deze actie op Bruzz

“On a besoin de l’humain” : une manifestation dénonce le projet Bruxelles numérique

lees en bekijk de verslaggeving van deze actie op BX1

Nous voulons des guichets, nous voulons du respect!

enkele sfeerbeelden van onze actie vind je hier

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.