Mensen zonder wettig verblijf en hun grondrechten
Heb je vragen of ideeën over dit thema? Contacteer me
Christa Matthys
Stafmedewerker Armoede:
0473 98 16 10
E-mail
4 Speerpunten. Broodnodige zonnestralen voor een vruchtbaar beleid
10/04/2024We selecteerden uit de 16 aanbevelingen in ons memorandum, 4 speerpunten. Deze broodnodige zonnestralen voor een vruchtbaar beleid maken voor ons de absolute prioriteiten uit. Dit waren ook de kapstokken waaraan we de gesprekken met beleidsmakers hebben opgehangen
Lees meerMensen zonder wettig verblijf: ‘Vijandige berichtgeving duwt hen verder weg’
12/01/2024In tijden van crisis zoekt de samenleving naar zondebokken. Vaak vindt men die aan de rand van de samenleving. Christa Matthys van het Brussels Platform Armoede stelt in een opiniestuk in sociaal.net vast dat mensen zonder wettig verblijf kop van jut zijn.
Lees meer(G)een beleid van armoezaaiers? Mensen in armoede oogsten wat het beleid zaait.
20/10/2023Memorandum Verkiezingen 2024
Dit memorandum wordt voorgelegd aan alle politieke partijen en kandidaten die opkomen tijdens Europese, federale en regionale verkiezingen in mei 2024 en tijdens de provincieraads, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen op 13 oktober 2024. Het heeft als doel dat de nieuwe bestuursploegen de sociale grondrechten van mensen in een kwetsbare positie veiligstellen en hen garanderen dat zij volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Mensen in armoede oogsten immers wat het beleid zaait.
Dit memorandum bevat aanbevelingen geformuleerd door de mensen in armoede uit de 8 Brusselse ‘verenigingen waar armen het woord nemen’, verenigd in het Brussels Platform Armoede (BPA). De kerntaak van onze verenigingen is om vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede in dialoog te gaan met beleidsmakers en het bredere publiek en aan concrete beleidsdossiers en -voorstellen te werken.
Lees meerUit ons Kot! Vanuit ervaringskennis naar een rechtvaardigere wereld post - corona
08/12/2022Veel mensen in armoede leven, ook in normale tijden, in een situatie van veelzijdig isolement. Hun sociaal netwerk is klein en bestaat vaak voornamelijk uit lotgenoten. Ze zijn vaak beperkt in hun mobiliteit. Financiële en praktische drempels bemoeilijken hun deelname aan het sociale en culturele leven. De toegang tot diverse vormen van hulp- en dienstverlening is vaak administratief complex en verdwijnt ook steeds meer achter een digitale muur. Armoede maakt ook ziek en zorgt voor stress. Mensen in armoede hebben een beduidend lagere levensverwachting dan de rest van de bevolking en meer fysieke en mentale gezondheidsproblemen.
Covid -19 en de daaropvolgende lockdown periodes hebben deze problemen niet veroorzaakt maar voor velen wel verergerd en verdiept.
In 4 diverse projecten onderzoeken de 7 Brusselse VWAWN samen met mensen in armoede waar de grootste pijnpunten zitten en experimenteren ze met oplossingen.
Op 8 december 2022 stelden BPA en de verenigingen deze projecten, hun producten of resultaten en de aanbevelingen die hieruit voortkomen voor in een collectief toonmoment - netwerkevent
Lees meer Download