Lokaal beleid

Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen om op het terrein en dicht bij de mensen armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Ze kunnen onder meer rechten meer automatisch of proactief toekennen, investeren in betaalbare huisvesting, medische zorg toegankelijker maken, schoolkosten helpen verminderen en cultuur- en vrijetijdsparticipatie meer bereikbaar maken voor mensen in armoede.


Heb je vragen of ideeën over dit thema? Contacteer me

Barbara Goethals
Stafmedewerker Armoede:
02 204 06 50
E-mail

# aanbevelingen

(G)een beleid van armoezaaiers? Mensen in armoede oogsten wat het beleid zaait.

20/10/2023

Memorandum Verkiezingen 2024

Dit memorandum wordt voorgelegd aan alle politieke partijen en kandidaten die opkomen tijdens Europese, federale en regionale verkiezingen in mei 2024 en tijdens de provincieraads, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen op 13 oktober 2024. Het heeft als doel dat de nieuwe bestuursploegen de sociale grondrechten van mensen in een kwetsbare positie veiligstellen en hen garanderen dat zij volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Mensen in armoede oogsten immers wat het beleid zaait.

Dit memorandum bevat aanbevelingen geformuleerd door de mensen in armoede uit de 8 Brusselse ‘verenigingen waar armen het woord nemen’, verenigd in het Brussels Platform Armoede (BPA). De kerntaak van onze verenigingen is om vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede in dialoog te gaan met beleidsmakers en het bredere publiek en aan concrete beleidsdossiers en -voorstellen te werken.

Lees meer
# Nieuws

Digitaal Brussel? Maak Brussel eerst en vooral humaan!

10/10/2023

Verschillende middenveldorganisaties hebben dinsdag actiegevoerd tegen het digitaliseringsplan van het Brussels Gewest.
Ook het Brussels Platform Armoede en liet zich horen en zien.

Lees meer

Vlaams minister Benjamin Dalle erkent 7 bijkomende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen

05/12/2022

Vlaanderen kent al sinds het armoededecreet in 2003 een structureel kader om de participatie van mensen in armoede aan het beleid te verzekeren. In 2009 werd hier uitvoering aan gegeven met onder meer de erkenning en subsidiëring van verenigingen waar armen het woord nemen. Sinds de laatste uitbreiding in 2013 werden er 52 van deze verenigingen erkend en gesubsidieerd. Dit voorjaar besliste de Vlaamse Regering om dit aantal op te trekken tot 58. Op 5/12/2022 maakte minister Dalle bij de kersverse Brusselse VWAWN DoucheFLUX bekend welke 7 verenigingen vanaf 2023 een erkenning en bijhorende subsidiëring ontvangen: Compagnie & Co uit Lommel, Uit het Niets uit Vilvoorde, Kinderfonds De Tondeldoos uit Dendermonde, Doucheflux uit Anderlecht, Het Vonkje uit Beringen, Jong Gent in Actie uit Gent en VLOS uit Sint-Niklaas.

Lees meer
# Nieuws

Jaarboek Armoede 2021: 30 jaar beleidsparticipatie vanuit armoede-ervaring

03/12/2021

Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting bestaat dertig jaar, net als beleidsparticipatie van mensen in armoede. Vanuit de visie dat mensen in armoede het best zelf spreken over die beleidsparticipatie, ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede in gesprek met negen ervaringsdeskundigen. We vroegen hen waarom zij zich actief engageren in de strijd tegen armoede, naar hun visie op participatie, wat de meerwaarde is van het delen van ervaringskennis, het spreken vanuit ervaringskennis en naar evoluties in de armoedebestrijding. Hun reflecties vormen de ruggengraat van de bijdrage van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.

Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2021 van Universiteit Antwerpen werd voorgesteld tijdens een online colloquium op 1/12/2021.

Lees meer Download
# Nieuws

‘Onaanvaardbaar dat zoveel kinderen in Brussel op straat leven’

07/09/2021

De gewestelijke tellingen van personen in dak - en thuisloosheid gaven al eerder aan dat het aantal minderjarigen op straat de laatste jaren fors is toegenomen. Dokters van de wereld ziet dit bevestigd op het terrein: zij observeren een groeiende groep jongeren - sommigen niet ouder dan 9 - die op straat leven in Brussel en extra kwetsbaar zijn voor misbruik.
Intussen blijft de urgentieopvang voor daklozen gesatureerd en gaan de deuren van steeds meer opvangcentra dicht. Dat alles binnen een pandemiecontext die nog niet voorbij is.

Lees meer
# Nieuws

Trek eindelijk de laagste inkomens op tot boven de Europese armoedegrens

17/08/2021

'Klimaatrampen, gezondheidscrisissen, digitalisering: mensen in armoede zijn het minst beschermd tegen deze externe schokken. Het is hoogdringend dat beleidsmakers de nodige preventieve maatregelen treffen, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens', schrijven de partners van het Belgian Minimum Income Network (BMIN).

Lees meer
# Nieuws

Signalenbundel 2.0 - Corona één jaar later

24/03/2021

Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.

Lees meer
# Nieuws

Armoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020

13/01/2021

Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.

Lees meer
# Nieuws

De nieuwe covid-steunmaatregelen voor mensen in armoede zijn nodig, maar onvoldoende om een grote sociale crisis af te wenden

18/12/2020

Op 10 december 2020 raakte bekend dat er een akkoord is binnen de Kern om een aantal nieuwe steunmaatregelen aan mensen in armoede en kwetsbare groepen toe te kennen. Deze hebben tot doel de sociale gevolgen van de coronacrisis te beperken. Op 18 december heeft de Ministerraad zich gebogen over deze maatregelen. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) verwelkomt de broodnodige extra steun die er voor mensen in armoede komt, maar maakt zich grote zorgen omdat deze onvoldoende zijn om een grote sociale crisis af te wenden.

Lees meer Download
# Nieuws

Winterplan in de koelkast, daklozen in de kou?

03/12/2020

Nadat Dokters van de Wereld op 24 november 2020 al aan de alarmbel trok aangaande het tekort aan opvangplaatsen voor daklozen deze winter, wil het Brussels Platform Armoede, samen met de andere ondertekenaars, met deze brief nogmaals de nood aankaarten voor een daklozenbeleid dat breder gaat dan het voorzien van een bed.

Het BPA en de medeondertekenaars van deze open brief eisen acute én structurele maatregelen

Lees meer Download
# Nieuws

Carte blanche – «L’aide sociale de première ligne: une aide en ligne, au bout du fil ou sur un fil?

22/10/2020

De BBROW hekelt de moeilijkheden bij de toegang tot de administraties als gevolg van de inperkingsmaatregelen die de administratieve procedures en dus de toegang tot grondrechten moeten vertragen.

Lees meer

Leven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown

25/05/2020

De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …

Lees meer

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.