Dak- en thuisloosheid
Op tien jaar tijd is het aantal thuis- en daklozen in Brussel meer dan verdubbeld van 1.729 dak- en thuislozen in 2008 naar 4.187 in november 2018. Meer dan de helft van die groep is effectief dakloos, en slaapt dus op straat of in de noodopvang. Naast de grote groep daklozen is 22,2 % thuisloos, en dus gehuisvest via OCMW's of in onthaalhuizen. Het resterende kwart verblijft in ontoereikende huisvesting, zoals kraakpanden en religieuze gemeenschappen. Deze cijfers worden extra schrijnend als je weet dat er in Brussel ook een slordige 6,5 miljoen m² potentieel woonoppervlak (woonhuizen, commerciële ruimtes en overheidsgebouwen) langdurig leegstaat. Het Brussels Platform Armoede en de 7 verenigingen klagen deze situatie aan en roepen op om meer te investeren in structurele oplossingen.
Heb je vragen of ideeën over dit thema? Contacteer me
Christa Matthys
Stafmedewerker Armoede:
0473 98 16 10
E-mail
Politiek debat: "Brussel, hoofdstad van armoede en thuisloosheid"
13/05/2024Op 13 mei co-organiseerde BPA een geanimeerd politiek debat: "Brussel, hoofdstad van armoede en thuisloosheid" samen met L'Ilot - Sortir du sans-abrisme, Fédération Bico-federatie, AMA, Smes, Infirmiers de rue, Alias, Asbl Diogenes vzw Samusocial Brussels en Odisee Campus Brussel confronteerden we vertegenwoordigers van de zes belangrijkste Nederlandstalige partijen in Brussel met getuigenissen, dilemma's en vragen rond de thema’s extreme armoede en thuisloosheid.
Lees meerBruss'Help stelt masterplan voor om Brussel tegen 2029 'daklozenvrije regio' te maken
15/04/2024De coördinatieorganisatie voor Brusselse daklozen Bruss'Help heeft maandag haar masterplan aangekondigd om dakloosheid in het gewest tegen 2029 te beëindigen. Het plan bestaat uit 35 maatregelen, verdeeld over vier fases: versterking van de preventie, het bevorderen van snelle actie, de optimalisering van de ondersteuning en de bestrijding van institutioneel geweld.
Brussels Platform Armoede was van bij meet af aan betrokken bij de totstandkoming van dit Masterplan. Uiteraard waren we ook aanwezig op de voorstellingsconferentie. Collega Christa was uitgenodigd door Bruzz om toelichting te geven in de studio bij dit plan en de armoede- en huisvestingscrisis in Brussel.
Lees meerSlaagt EU erin om dakloosheid tegen 2030 uit te roeien?
08/02/2024BAPN zoekt mee naar de juiste antwoorden op de Europese conferentie op 8 en 9 februari waar de lidstaten, de Europese Unie en middenveldpartners een stand van zaken op maken van het Europees daklozenbeleid. De BAPN-delegatie zal zich richten op het uiten van de aanbevelingen van mensen in armoede, voor een betere preventie van dakloosheid en duurzame huisvestingsoplossingen.
Lees meerMensen in armoede en minister Lalieux in dialoog over Belgisch Voorzitterschap
24/01/2024OP 24 JANUARI ONTMOETTE EEN DELEGATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE MINISTER KARINE LALIEUX EN VOORZITTER ALEXANDRE LESIW. TIJDENS DEZE ONTMOETING GINGEN ERVARINGSDRAGERS IN GESPREK MET DE MINISTER EN HAAR ADMINISTRATIE OVER DE THEMA’S VAN HET BELGISCHE VOORZITTERSCHAP VAN DE EU, NAMELIJK MINIMUMINKOMEN, DAK- EN THUISLOOSHEID, DE KINDGARANTIE EN DIGITALE INCLUSIE.
Lees meerHet extreme koudeplan: een oplossing voor de Brusselse thuislozen?
18/01/2024Met het vriesweer van afgelopen week activeerden de Brusselse overheden het extreme koudeplan, dat voorziet in extra noodopvangplaatsen voor mensen zonder vaste woonplaats.
Brussels Platform Armoede kwam veelvuldig in de pers aan het woord over dit plan.
Alles wordt Beter: Brussel-Zuid: niet opkuisen maar oplossen!
14/11/2023Cijfers tonen aan dat steeds meer mensen op straat belanden. Deze zomer werden de dak- en thuislozen die verbleven rond treinstation Brussel-Zuid met veel vertoon door de politie ‘opgekuist’. Repressie lijkt even te helpen, maar verplaatst het probleem. Het is ontwrichtend voor wie het meemaakt en duur voor de samenleving. Wat is er aan de hand? En hoe kunnen we dak- en thuislozen wel op een duurzame manier helpen?
Christa van het BPA mocht in gesprek gaan met Ng Sauw Tjhoi voor de podcast Alles Wordt Beter, een initiatief van verschillende sympathieke media, over de recente berichtgeving rond het Zuidstation. We doorprikken het clichébeeld uit de mainstream media en reiken oplossingen aan.
Lees meerZonder papieren, zonder rechten, zonder thuis
07/11/2023Zonder papieren, zonder rechten, zonder thuis: een onhoudbaar status quo!
Verenigingen trekken aan de alarmbel en komen met oplossingen om de meest kwestbare mensen van de straat te halen.
Nu de voorbije dagen het vraagstuk van de mensen 'zonder papieren' opnieuw op een hoop is gegooid met thema’s als onveiligheid en terrorisme pleiten verenigingen voor nuancering en verantwoordelijkheidszin, zowel bij de overheid als bij instellingen en burgers.
Samusocial, CIRÉ, Dokters van de Wereld, l'Ilot en het Brussels Platform Armoede richten zich tot de Brusselaars, de media en tot beleidsverantwoordelijken met de campagne Zonder Papieren, zonder rechten, zonder thuis. Om te getuigen over de dagelijkse realiteit van de mensen zonder papieren die door Samusocial worden begeleid, maar ook om oplossingen voor te stellen en de meest kwetsbare mensen uit hun thuisloosheid te halen.
Illustratie:Mathieu Persan
Lees meer Download(G)een beleid van armoezaaiers? Mensen in armoede oogsten wat het beleid zaait.
20/10/2023Memorandum Verkiezingen 2024
Dit memorandum wordt voorgelegd aan alle politieke partijen en kandidaten die opkomen tijdens Europese, federale en regionale verkiezingen in mei 2024 en tijdens de provincieraads, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen op 13 oktober 2024. Het heeft als doel dat de nieuwe bestuursploegen de sociale grondrechten van mensen in een kwetsbare positie veiligstellen en hen garanderen dat zij volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Mensen in armoede oogsten immers wat het beleid zaait.
Dit memorandum bevat aanbevelingen geformuleerd door de mensen in armoede uit de 8 Brusselse ‘verenigingen waar armen het woord nemen’, verenigd in het Brussels Platform Armoede (BPA). De kerntaak van onze verenigingen is om vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede in dialoog te gaan met beleidsmakers en het bredere publiek en aan concrete beleidsdossiers en -voorstellen te werken.
Lees meerStation Brussel-Zuid heeft geen spierballen van politie nodig, maar hulpverleners
06/09/2023Brussel is een grootstad. Er komen veel mensen samen en er is proportioneel meer criminaliteit dan in pakweg Lotenhulle. Een hub van een metropool, zoals het station Brussel-Zuid, krijgt dagelijks heel veel reizigers over de vloer. De reizigers haasten zich dagelijks door het station, zonder ooit zelfs maar gestoord te worden. In zo’n grote openbare ruimte houden ook kwetsbare mensen halt die er een onderkomen zoeken, omdat ze nergens anders terechtkunnen. Ze zoeken ergens een hoekje of plekje om niet op straat te zijn, om te rusten, te slapen … Voor sommige reizigers is dat confronterend, het schuurt. Ze vinden dat mensen die in het station 'verblijven' hen voor de voeten lopen terwijl ze lopen om hun trein te halen. Soms vermengt de geur van urinesporen zich in je neus met de Luikse wafelgeur. Het zijn bekende ongemakken. Maar maakt dit je slachtoffer van belaging? Is dit echt zo hinderlijk om jouw eigen reis of leven voor te zetten?
Marta Maes, sociaal werker bij De Buurtwinkel, schreef een opiniestuk over de thuisloosheids- en sociale crisis in Brussel.
Lees meerOPEN BRIEF: Sans gêne daklozen stigmatiseren
28/07/2023“Daklozen gebruiken hier gewoon crack binnen, sans gêne” (DM, 27/7/23).
Afgelopen week verschenen verschillende mediabijdragen over het onveiligheidsgevoel rond het Brusselse Zuidstation (o.a. DM, VRT, HLN, Bruzz). Aanleiding was de video die gestrande reizigers maakten, van een politie-interventie tijdens een nachtelijke vechtpartij. Je onveilig voelen, bestolen of bedreigd worden als pendelaar of horeca-werknemer is erg, soms traumatiserend. De rode draad in de reportages is echter een bijzonder vooringenomen beschrijving van de problemen in de buurt, inclusief wijzende vinger richting de thuislozen, “buitenlands gespuis” en mensen met een verslaving die onderkomen zoeken in de buurt van het station.
Wie samenwoont, is de dupe. Als het over uitkeringen gaat, toch
16/05/2023Jongeren die gaan samenwonen om de woonkosten te drukken, of mensen die hun hulpbehoevende ouders in huis nemen: net zij worden gestraft als ze een uitkering krijgen. Het platform Stop statuut samenwonen wil daar komaf mee maken.
Bart Van de Ven, voorzitter van BPA, getuigt hierover in de Standaard
Thuisloosheid bannen is mogelijk
02/03/2023DoucheFLUX, onze nieuwe erkende vereniging waar mensen in armoede het woord nemen, pleit voor structurele veranderingen om thuisloosheid op te lossen. “DoucheFLUX is een magnifieke organisatie, maar douches zijn niet meer dan depannage. Het komt tegemoet aan een nood, maar lost op termijn niets op. We ontstonden vanuit de impliciete premisse dat je thuisloosheid niet kunt oplossen, dat je alleen maar de situatie van thuislozen kunt verlichten. Die premisse is fout. Thuisloosheid bannen is mogelijk. Het niet doen is een politieke keuze”, legt Laurent d'Ursel, codirecteur van DoucheFLUX, uit in een artikel op Sociaal.net.
Lees meerMensen uit armoedeverenigingen gaan in dialoog met minister Lalieux
31/01/2023Op initiatief van BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding) ging federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor armoedebestrijding, op 31 januari 2023 in gesprek met mensen met armoede-ervaring uit Brusselse, Vlaamse en Waalse verenigingen. Ze bespraken de implementatie van het federaal plan tegen armoede en ongelijkheid. Dit plan is essentieel voor de armoedestrijd in België, gezien het richting geeft en de maatregelen omvat voor het beleid op het federaal niveau.
Lees meerDurf te vragen over Dakloosheid
12/01/2023"Hoe vaak wissel je van onderbroek?" "Wat is de ergste plek waar je al ooit geslapen hebt?" "Hoe geraak je aan geld?" zijn slechts enkele vragen die Siska Schoeters aan enkele van dak- en thuislozen voorlegde.
Esi, Danny, Benoit, Freddy, Robby, Abdel en Boudewijn. Ze hebben allemaal op straat geleefd en kennen het harde leven van een dakloos bestaan.
Siska trekt met Freddy (vaste vrijwilliger bij Brussese VWAWN Ara vzw) door de Brusselse wijk waar hij 8 jaar op straat geleefd heeft, en ze gaat op bezoek bij Esi, die momenteel in een opvangtehuis voor dakloze jongeren woont.
Vlaams minister Benjamin Dalle erkent 7 bijkomende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen
05/12/2022Vlaanderen kent al sinds het armoededecreet in 2003 een structureel kader om de participatie van mensen in armoede aan het beleid te verzekeren. In 2009 werd hier uitvoering aan gegeven met onder meer de erkenning en subsidiëring van verenigingen waar armen het woord nemen. Sinds de laatste uitbreiding in 2013 werden er 52 van deze verenigingen erkend en gesubsidieerd. Dit voorjaar besliste de Vlaamse Regering om dit aantal op te trekken tot 58. Op 5/12/2022 maakte minister Dalle bij de kersverse Brusselse VWAWN DoucheFLUX bekend welke 7 verenigingen vanaf 2023 een erkenning en bijhorende subsidiëring ontvangen: Compagnie & Co uit Lommel, Uit het Niets uit Vilvoorde, Kinderfonds De Tondeldoos uit Dendermonde, Doucheflux uit Anderlecht, Het Vonkje uit Beringen, Jong Gent in Actie uit Gent en VLOS uit Sint-Niklaas.
Lees meerAan de federale regering: Zorg dat niemand nog een nacht op straat moet doorbrengen
09/12/2021Al bijna twee maanden slapen ongeveer honderd asielzoekers dagelijks op straat in mensonterende omstandigheden. Ze kunnen ook geen procedure aanvragen. "Het recht op opvang en het recht op asiel zijn internationaal verankerde mensenrechten en vormen fundamenten van het vreemdelingenrecht, waar niet licht aan voorbij gegaan mag worden." BPA ondertekende mee een open brief gericht aan minster Mahdi.
Lees meerReactie van armoedenetwerken op berichtgeving over Poverello
08/12/2021Als organisaties actief op het vlak van armoedebestrijding en hulp aan dakloze mensen, reageren we met verbijstering op de artikels die vandaag in de pers verschenen zijn m.b.t. de werking en het financieel beheer van Poverello.
Lees meerWarempel, een drempel!
18/10/2021Een participatief festival in het kader van de internationale dag van het verzet tegen armoede
Samen met het Vlaamse Netwerk tegen Armoede koos BPA in 2021 voor het thema ‘maatschappelijke participatie’ als focus voor de jaarlijkse 17/10 actie.
Waarom?
- Omdat armoede een structureel participatieprobleem is!
- Omdat participatie een kwestie is van rechtvaardigheid!
- Omdat participatie een sociaal grondrecht is!
- Omdat participatie zorgt voor draagvlak, persoonlijke groei en goede oplossingen!
‘Onaanvaardbaar dat zoveel kinderen in Brussel op straat leven’
07/09/2021De gewestelijke tellingen van personen in dak - en thuisloosheid gaven al eerder aan dat het aantal minderjarigen op straat de laatste jaren fors is toegenomen. Dokters van de wereld ziet dit bevestigd op het terrein: zij observeren een groeiende groep jongeren - sommigen niet ouder dan 9 - die op straat leven in Brussel en extra kwetsbaar zijn voor misbruik.
Intussen blijft de urgentieopvang voor daklozen gesatureerd en gaan de deuren van steeds meer opvangcentra dicht. Dat alles binnen een pandemiecontext die nog niet voorbij is.
Netwerken armoedebestrijding dringen aan op snelle en humane oplossing voor hongerstakers en actievoerders
15/07/2021De regionale netwerken armoedebestrijding, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), strijden allen voor een samenleving waar armoede en sociale uitsluiting verleden tijd zijn. Wij streven naar een samenleving, gebaseerd op mensenrechten, waar iedereen minimaal een menswaardig leven kan leiden. Daarbij is het cruciaal naar ieders stem, ook naar die van de meest kwetsbaren, te luisteren. Ze blijven al te vaak onzichtbaar.
Open brief van de netwerken armoedebestrijding aan staatssecretaris Sammy Mahdi
Lees meer DownloadOpen brief van Apollinaire: 'Praat met ons, niet over ons'
28/05/2021In België leven naar schatting 150.000 mensen zonder wettig verblijf. Zij blijven door hun statuut verstoken van heel wat grondrechten (werk, huisvesting...). Toch is hun situatie maar door weinig Belgen gekend. Apollinaire is één van die personen zonder verblijfspapieren. In deze open brief roept hij op om met een open blik te luisteren naar zijn verhaal en dat van vele anderen. Hij doet dat in het kader van de actie #wearebelgiumtoo. De actie van de Coordination des Sans Papiers de Belgique en Sans Papiers TV roept op tot regularisatie aan de hand van duidelijke en objectieve criteria.
Lees meerHousing Action Day Belgium
28/03/202128 maart is de Europese Dag van de Huisvesting. Doorheen het hele land organiseerden diverse sociale organisaties acties om aandacht te vragen voor de huisvestingsproblematiek. In Brussel is de wooncrisis meer dan prominent aanwezig. 60 procent van de Brusselaars huurt, maar amper 11 procent van de beschikbare woningen is een sociale huurwoning.
Een aantal Brusselse VWAWN organiseerde samen met Welzijnszorg en een een aantal andere Brusselse huisvestings- en armoedeorganisaties een interactieve wandeling met getuigenissen. De actievoerders vroegen meer inspraak en snellere vooruitgang.
Signalenbundel 2.0 - Corona één jaar later
24/03/2021Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.
Lees meerArmoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020
13/01/2021Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.
Lees meerWinterplan in de koelkast, daklozen in de kou?
03/12/2020Nadat Dokters van de Wereld op 24 november 2020 al aan de alarmbel trok aangaande het tekort aan opvangplaatsen voor daklozen deze winter, wil het Brussels Platform Armoede, samen met de andere ondertekenaars, met deze brief nogmaals de nood aankaarten voor een daklozenbeleid dat breder gaat dan het voorzien van een bed.
Het BPA en de medeondertekenaars van deze open brief eisen acute én structurele maatregelen
Lees meer DownloadOpen brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'
23/10/2020Het project #Ikbensolidair is een samenwerkingsverband tussen 11.11.11, Caritas, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ACV en vele andere organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede. Samen komen ze op voor de rechten van migranten, mensen op de vlucht en mensen zonder wettig verblijf. Zij worden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Met de winter voor de deur schreven ze de open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'
Lees meerBrusselse armoedeverenigingen vragen dat overheid verder kijkt dan noodhulp
28/05/2020Het Brussels Platform Armoede vraagt structurele oplossingen voor de problemen die de coronacrisis blootlegde. Want steun voor mensen in armoede bleef uit, en dat is geen nieuw fenomeen.
Lees meerInternational Housing Action Day op 28 maart in Brussel
06/03/2020Netwerk tegen Armoede en Brussels Platform Armoede roepen op om mee actie te voeren op de International Housing Action Day op 28 maart. Samen met andere organisaties komen we op straat voor structurele maatregelen in de strijd tegen de wooncrisis in ons land. Dat kan enkel met lagere huurprijzen, strijd tegen leegstand en een hoger bouw- en renovatieritme voor sociale woningen. In 2020 gooide corona roet in het eten en zijn de acties niet door kunnen gaan zoals gepland. We blijven echter niet bij de pakken neerzitten en plannen naarstig verder.
volg hier de plannen voor verdere acties en de actiedag van 2021 op.
Lees meer