Gezondheid
Veel mensen in armoede stellen nog steeds doktersbezoek uit om financiële redenen. Daarom ijvert het Brussels Platform Armoede voor een toegankelijke eerstelijnszorg via een veralgemeende derdebetalersregeling en bijkomende investeringen in wijkgezondheidscentra. Een betere toegang tot eerstelijnszorg is beter voor de patiënt én voor de ziekteverzekering, want wie doktersbezoek uitstelt, krijgt te maken met ernstigere problemen en komt zo vaker in de (duurdere) tweedelijnszorg terecht. Ook pleiten we voor laagdrempelige en eenvoudige toegang tot het recht op Dringende Medische Hulp voor mensen zonder wettig verblijf
Heb je vragen of ideeën over dit thema? Contacteer me
Christa Matthys
Stafmedewerker Armoede:
0473 98 16 10
E-mail
(G)een beleid van armoezaaiers? Mensen in armoede oogsten wat het beleid zaait.
20/10/2023Memorandum Verkiezingen 2024
Dit memorandum wordt voorgelegd aan alle politieke partijen en kandidaten die opkomen tijdens Europese, federale en regionale verkiezingen in mei 2024 en tijdens de provincieraads, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen op 13 oktober 2024. Het heeft als doel dat de nieuwe bestuursploegen de sociale grondrechten van mensen in een kwetsbare positie veiligstellen en hen garanderen dat zij volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Mensen in armoede oogsten immers wat het beleid zaait.
Dit memorandum bevat aanbevelingen geformuleerd door de mensen in armoede uit de 8 Brusselse ‘verenigingen waar armen het woord nemen’, verenigd in het Brussels Platform Armoede (BPA). De kerntaak van onze verenigingen is om vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede in dialoog te gaan met beleidsmakers en het bredere publiek en aan concrete beleidsdossiers en -voorstellen te werken.
Lees meerMensen uit armoedeverenigingen gaan in dialoog met minister Lalieux
31/01/2023Op initiatief van BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding) ging federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor armoedebestrijding, op 31 januari 2023 in gesprek met mensen met armoede-ervaring uit Brusselse, Vlaamse en Waalse verenigingen. Ze bespraken de implementatie van het federaal plan tegen armoede en ongelijkheid. Dit plan is essentieel voor de armoedestrijd in België, gezien het richting geeft en de maatregelen omvat voor het beleid op het federaal niveau.
Lees meerUit ons Kot! Vanuit ervaringskennis naar een rechtvaardigere wereld post - corona
08/12/2022Veel mensen in armoede leven, ook in normale tijden, in een situatie van veelzijdig isolement. Hun sociaal netwerk is klein en bestaat vaak voornamelijk uit lotgenoten. Ze zijn vaak beperkt in hun mobiliteit. Financiële en praktische drempels bemoeilijken hun deelname aan het sociale en culturele leven. De toegang tot diverse vormen van hulp- en dienstverlening is vaak administratief complex en verdwijnt ook steeds meer achter een digitale muur. Armoede maakt ook ziek en zorgt voor stress. Mensen in armoede hebben een beduidend lagere levensverwachting dan de rest van de bevolking en meer fysieke en mentale gezondheidsproblemen.
Covid -19 en de daaropvolgende lockdown periodes hebben deze problemen niet veroorzaakt maar voor velen wel verergerd en verdiept.
In 4 diverse projecten onderzoeken de 7 Brusselse VWAWN samen met mensen in armoede waar de grootste pijnpunten zitten en experimenteren ze met oplossingen.
Op 8 december 2022 stelden BPA en de verenigingen deze projecten, hun producten of resultaten en de aanbevelingen die hieruit voortkomen voor in een collectief toonmoment - netwerkevent
Lees meer DownloadGeen papieren, geen tampons?
08/03/2022Laat mensen zonder wettig verblijf waardig menstrueren.
In het kader van de Internationale Vrouwendag 2022, schrijft Pigment vzw een open brief aan federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Armoedebestrijding en Beliris en aan de voorzitters en bestuurders van de 19 OCMW’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
In deze brief, die vertrekt vanuit de ervaringen van mensen zonder wettig verblijf, verzoekt Pigment vzw de minister en de OCMW-voorzitters om menstruatieproducten op te nemen in de Kaart voor Dringende Medische Hulp.
Lees meerKwetsbare ouderen kunnen opnieuw hun huis verlaten
01/03/2022Bijna twee jaar na de opschorting van de controversiële controleprocedure, waarbij IGO-gerechtigden door postbodes werden gecontroleerd en hun huis niet meer durfden verlaten, is er eindelijk een akkoord voor een nieuwe procedure binnen de federale regering. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) is verheugd dat een aantal substantiële verbeteringen zijn aangebracht in de procedure. Een heel aantal zeer kwetsbare ouderen zullen automatisch niet meer gecontroleerd worden en de controleprocedure is ook duidelijker en beperkter. Daardoor moeten ouderen niet langer elke dag gekluisterd aan huis op de postbode wachten. Tegelijkertijd blijft BAPN ook bezorgd over een aantal leemtes in de huidige procedure. Daarom vraagt BAPN om na een jaar ook de uitvoering van deze controleprocedure te evalueren op basis van de ervaringen in de praktijk in 2022.
Lees meerVanaf 1 januari 2022 twee jaar uitsluiting van aanvullende ziekteverzekering voor wie lidgeld ziekenfonds niet betaalt
06/12/2021Vanaf 1 januari 2022 zorgt een wijziging binnen de wetgeving van de mutualiteiten ervoor dat leden maar liefst 2 jaar lang kunnen worden geschorst in 2022 en 2023 voor een recht op aanvullende verzekering, zoals een tand- of hospitalisatieverzekering. Dat gebeurt als ze sinds 2019 geen aanvullende bijdrage (lidgeld) hebben betaald voor de voorbije 24 en 36 maanden. De impact is gigantisch. “De maatregel treft het hele gezin, ook kinderen ten laste. Tandzorg, een beugel, (dag)opname in het ziekenhuis en voor- en nazorg, een specialist raadplegen, een bril … voor deze zorgen zal enkel nog wettelijke minimum terugbetaald worden door hun huidige ziekenfonds. Het is een onrechtvaardige maatregel die voor zwarte sneeuw kan zorgen in kwetsbare gezinnen, met zware gezondheidsproblemen en schrijnende toestanden tot gevolg”, aldus Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.
Lees meerWarempel, een drempel!
18/10/2021Een participatief festival in het kader van de internationale dag van het verzet tegen armoede
Samen met het Vlaamse Netwerk tegen Armoede koos BPA in 2021 voor het thema ‘maatschappelijke participatie’ als focus voor de jaarlijkse 17/10 actie.
Waarom?
- Omdat armoede een structureel participatieprobleem is!
- Omdat participatie een kwestie is van rechtvaardigheid!
- Omdat participatie een sociaal grondrecht is!
- Omdat participatie zorgt voor draagvlak, persoonlijke groei en goede oplossingen!
BAPN roept federale regering op zo snel mogelijk werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding
06/07/2021Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.
Lees meerDe vaccins dreigen de kloof tussen rijk en arm te verdiepen
07/05/2021Covid-19 verdiepte de kloof tussen arm en rijk al, de vaccins dreigen dat opnieuw te doen. Hoe minder gefortuneerd je bent, hoe kleiner de kans is dat je je laat vaccineren. En dat is niet per definitie uit slechte wil. ‘Kansarmen ervaren heel wat drempels.’
Lees meerSignalenbundel 2.0 - Corona één jaar later
24/03/2021Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.
Lees meerArmoedeverenigingen ongerust: ‘Vaccins bereiken onze doelgroep niet’
22/02/2021Willen we voldoende mensen in ons land vaccineren, dan zullen we ook de meest kwetsbare groepen moeten bereiken. Armoedeorganisaties en experts zijn er niet gerust op. ‘Een heleboel mensen zullen de brief niet begrijpen.’
Lees meerArmoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020
13/01/2021Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.
Lees meerLa deuxième vague de Covid renforce les fractures sociales à travers l'Europe
23/10/2020Overal in de wereld slaat het Covid-19 virus genadeloos toe. En overal stelt deze crisis de bestaande sociale ongelijkheden op scherp. Mensen in armoede blijken wereldwijd nog maar eens het grootste slachtoffer.
Het Franse online magazine Mediapart.fr onderzocht de gevolgen van Covid-19 op de situatie van mensen in armoede in een aantal Europese grootsteden.
Met betrekking tot de Brusselse situatie legden ze hun oor onder andere te luisteren bij Lieven Monserez, coördinator van Buurthuis Bonnevie.
Brusselse armoedeverenigingen vragen dat overheid verder kijkt dan noodhulp
28/05/2020Het Brussels Platform Armoede vraagt structurele oplossingen voor de problemen die de coronacrisis blootlegde. Want steun voor mensen in armoede bleef uit, en dat is geen nieuw fenomeen.
Lees meerLeven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown
25/05/2020De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …