# Nieuws # Armoede # Dak- en thuisloosheid # Lokaal beleid # Corona

Winterplan in de koelkast, daklozen in de kou?

03/12/2020

Nadat Dokters van de Wereld op 24 november 2020 al aan de alarmbel trok aangaande het tekort aan opvangplaatsen voor daklozen deze winter, wil het Brussels Platform Armoede, samen met de andere ondertekenaars, met deze brief nogmaals de nood aankaarten voor een daklozenbeleid dat breder gaat dan het voorzien van een bed.

Het BPA en de medeondertekenaars van deze open brief eisen acute én structurele maatregelen

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Mensen zonder wettig verblijf en hun grondrechten # Onderwijs

Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind organiseerden UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) een uitwisseling tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families

20/11/2020

Op 20 november 1989 werd het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Toch moeten we na 31 jaar nog steeds vaststellen dat de kinderarmoedecijfers in België onaanvaardbaar hoog zijn. Maar liefst 1 op 5 kinderen en jongeren in België groeit op in armoede. Volgens berekeningen van UNICEF België zal dit cijfer nog verder toenemen tot 1 op 4 omwille van de coronacrisis. Om dit onrecht aan te kaarten en onder de aandacht te brengen, organiseerden UNICEF België en de netwerken armoedebestrijding, verenigd in BAPN, een ontmoeting via videoconferentie tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families.

Ook BPA was aanwezig en 2 bezoeksters van Pigment vzw namen het woord.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Gezondheid # Corona

La deuxième vague de Covid renforce les fractures sociales à travers l'Europe

23/10/2020

Overal in de wereld slaat het Covid-19 virus genadeloos toe. En overal stelt deze crisis de bestaande sociale ongelijkheden op scherp. Mensen in armoede blijken wereldwijd nog maar eens het grootste slachtoffer.
Het Franse online magazine Mediapart.fr onderzocht de gevolgen van Covid-19 op de situatie van mensen in armoede in een aantal Europese grootsteden.
Met betrekking tot de Brusselse situatie legden ze hun oor onder andere te luisteren bij Lieven Monserez, coördinator van Buurthuis Bonnevie.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Dak- en thuisloosheid # Mensen zonder wettig verblijf en hun grondrechten # Wonen, water, energie # Corona

Open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'

23/10/2020

Het project #Ikbensolidair is een samenwerkingsverband tussen 11.11.11, Caritas, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ACV en vele andere organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede. Samen komen ze op voor de rechten van migranten, mensen op de vlucht en mensen zonder wettig verblijf. Zij worden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Met de winter voor de deur schreven ze de open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Lokaal beleid

Carte blanche – «L’aide sociale de première ligne: une aide en ligne, au bout du fil ou sur un fil?

22/10/2020

De BBROW hekelt de moeilijkheden bij de toegang tot de administraties als gevolg van de inperkingsmaatregelen die de administratieve procedures en dus de toegang tot grondrechten moeten vertragen.

Lees meer
# Nieuws # Digitale kloof / Digitalisering # Vrije Tijd # Armoede

Pass Impasse - De Hello Belgium Railpas: een schoolvoorbeeld van verborgen uitsluiting

17/10/2020

Zaterdag 17 oktober is de Internationale Dag van Verzet tegen de Armoede.
Voor veel mensen in armoede blijft het moeilijk om hun rechten te doen gelden. De coronacrisis heeft dit nog versterkt.
Mensen in armoede krijgen te maken met drempels die niet zichtbaar zijn voor mensen zonder armoede-ervaring.
Dit is een breed fenomeen. Ook maatschappelijke dienstverlening is vaak niet voldoende afgestemd op de realiteit van mensen in een kwetsbare positie.
Wij illustreren dit aan de hand van de Hello Belgium Railpass.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Campagne 17/10: 'Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt'

12/10/2020

Op 17 oktober, de Werelddag van verzet tegen Armoede, brengen organisaties wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht. Met de campagne ‘Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt’ pleit het Netwerk tegen Armoede voor het recht op een waardig inkomen voor iedereen. In Vlaanderen leeft iets meer dan 1 op de 10 inwoners in monetaire armoede, over heel België zelfs 1 op 6. Het Netwerk doet een oproep om uitsluiting te stoppen en steeds strengere voorwaarden voor sociale rechten aan te pakken. De extra drempels treffen mensen in armoede steeds vaker.

Lees meer
# Nieuws # Mensen zonder wettig verblijf en hun grondrechten # Corona

Ik kijk nooit verder dan een dag vooruit

03/10/2020

Mensen zonder papieren zijn één van de zwaarst getroffen groepen tijdens de coronacrisis. Onder andere Pigment vzw Brussel, één van onze verenigingen, strijdt onvermoeibaar samen met hen om hun rechten te laten gelden en hun levensomstandigheden te verbeteren.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

'Uitkeringen optrekken tot boven de armoedegrens: derde keer, goede keer?'

02/10/2020

De armoedenetwerken Netwerk tegen Armoede, Belgian Anti-Poverty Network (BAPN), Brussels Platform Armoede, Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté en LE FORUM Bruxelles contre les inégalités roepen de nieuwe federale regering op tot actie: voor de coronacrisis leefden meer dan 1,8 miljoen mensen in armoede in België, dit cijfer zal nog toenemen.

Lees meer
# Nieuws # Mensen zonder wettig verblijf en hun grondrechten # Corona # Dak- en thuisloosheid # Armoede # Gezondheid

Brusselse armoedeverenigingen vragen dat overheid verder kijkt dan noodhulp

28/05/2020

Het Brussels Platform Armoede vraagt structurele oplossingen voor de problemen die de coronacrisis blootlegde. Want steun voor mensen in armoede bleef uit, en dat is geen nieuw fenomeen.

Lees meer

Leven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown

25/05/2020

De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …

Lees meer
# Nieuws # Wonen, water, energie # Dak- en thuisloosheid

International Housing Action Day op 28 maart in Brussel

06/03/2020

Netwerk tegen Armoede en Brussels Platform Armoede roepen op om mee actie te voeren op de International Housing Action Day op 28 maart. Samen met andere organisaties komen we op straat voor structurele maatregelen in de strijd tegen de wooncrisis in ons land. Dat kan enkel met lagere huurprijzen, strijd tegen leegstand en een hoger bouw- en renovatieritme voor sociale woningen. In 2020 gooide corona roet in het eten en zijn de acties niet door kunnen gaan zoals gepland. We blijven echter niet bij de pakken neerzitten en plannen naarstig verder.

volg hier de plannen voor verdere acties en de actiedag van 2021 op.

Lees meer
# Nieuws # Armoede

Politici, neem uw verantwoordelijkheid

26/02/2020

Netwerk tegen Armoede pleit samen met 56 andere middenveldorganisaties voor daadkracht bij de federale regeringsvorming. Politici moeten uit hun loopgraven komen en werk maken van een nieuwe regering. De sociale uitdagingen zijn te groot om zich te verliezen in politieke stratego.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.