Nieuws
Politiek debat: "Brussel, hoofdstad van armoede en thuisloosheid"
13/05/2024Op 13 mei co-organiseerde BPA een geanimeerd politiek debat: "Brussel, hoofdstad van armoede en thuisloosheid" samen met L'Ilot - Sortir du sans-abrisme, Fédération Bico-federatie, AMA, Smes, Infirmiers de rue, Alias, Asbl Diogenes vzw Samusocial Brussels en Odisee Campus Brussel confronteerden we vertegenwoordigers van de zes belangrijkste Nederlandstalige partijen in Brussel met getuigenissen, dilemma's en vragen rond de thema’s extreme armoede en thuisloosheid.
Lees meerVijfde Interministeriële Conferentie Maatschappelijke integratie, Wonen en Grootstedenbeleid
15/03/2024Op 15/3/2024 vond de vijfde bijeenkomst van de Interministeriële Conferentie ‘Maatschappelijke integratie, Wonen en Grootstedenbeleid’ plaats. Het overleg tussen ministers van de verschillende beleidsdomeinen en bevoegdheidsniveaus heeft tot doel een sterk transversaal en structureel armoedebeleid te faciliteren. Onder leiding van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) brachten alle regionale armoedenetwerken hun gemeenschappelijke aanbevelingen en speerpunten voor de komende verkiezingen.
Lees meerMensen in armoede en minister Lalieux in dialoog over Belgisch Voorzitterschap
24/01/2024OP 24 JANUARI ONTMOETTE EEN DELEGATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE MINISTER KARINE LALIEUX EN VOORZITTER ALEXANDRE LESIW. TIJDENS DEZE ONTMOETING GINGEN ERVARINGSDRAGERS IN GESPREK MET DE MINISTER EN HAAR ADMINISTRATIE OVER DE THEMA’S VAN HET BELGISCHE VOORZITTERSCHAP VAN DE EU, NAMELIJK MINIMUMINKOMEN, DAK- EN THUISLOOSHEID, DE KINDGARANTIE EN DIGITALE INCLUSIE.
Lees meerFocusthema 2022-2023: Digitale Uitsluiting
04/12/2023Het Brussels Platform Armoede en de 8 Brusselse Verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, maakten in 2022 en 2023 van digitale uitsluiting een speerpunt.
Lees meer(G)een beleid van armoezaaiers? Mensen in armoede oogsten wat het beleid zaait.
20/10/2023Memorandum Verkiezingen 2024
Dit memorandum wordt voorgelegd aan alle politieke partijen en kandidaten die opkomen tijdens Europese, federale en regionale verkiezingen in mei 2024 en tijdens de provincieraads, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen op 13 oktober 2024. Het heeft als doel dat de nieuwe bestuursploegen de sociale grondrechten van mensen in een kwetsbare positie veiligstellen en hen garanderen dat zij volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Mensen in armoede oogsten immers wat het beleid zaait.
Dit memorandum bevat aanbevelingen geformuleerd door de mensen in armoede uit de 8 Brusselse ‘verenigingen waar armen het woord nemen’, verenigd in het Brussels Platform Armoede (BPA). De kerntaak van onze verenigingen is om vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede in dialoog te gaan met beleidsmakers en het bredere publiek en aan concrete beleidsdossiers en -voorstellen te werken.
Lees meerBrussels middenveld mobiliseert tegen de ordonnantie "Digitaal Brussel"
17/04/2023Sinds enkele maanden mobiliseert het Brusselse middenveld tegen een in voorbereiding zijnde Ordonnantie "Digitaal Brussel". In dat verband hebben 200 verenigingen in november 2022 een open brief ondertekend waarin ze deze maatregel "discriminerend" noemen.
Op 9 maart 2023 werd het ontwerp van ordonnantie in eerste lezing goedgekeurd door de gewestregering. Dit document, dat wij hebben gelezen en geanalyseerd, is in zijn huidige vorm onaanvaardbaar.
Lees meerMensen uit armoedeverenigingen gaan in dialoog met minister Lalieux
31/01/2023Op initiatief van BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding) ging federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor armoedebestrijding, op 31 januari 2023 in gesprek met mensen met armoede-ervaring uit Brusselse, Vlaamse en Waalse verenigingen. Ze bespraken de implementatie van het federaal plan tegen armoede en ongelijkheid. Dit plan is essentieel voor de armoedestrijd in België, gezien het richting geeft en de maatregelen omvat voor het beleid op het federaal niveau.
Lees meerUit ons Kot! Vanuit ervaringskennis naar een rechtvaardigere wereld post - corona
08/12/2022Veel mensen in armoede leven, ook in normale tijden, in een situatie van veelzijdig isolement. Hun sociaal netwerk is klein en bestaat vaak voornamelijk uit lotgenoten. Ze zijn vaak beperkt in hun mobiliteit. Financiële en praktische drempels bemoeilijken hun deelname aan het sociale en culturele leven. De toegang tot diverse vormen van hulp- en dienstverlening is vaak administratief complex en verdwijnt ook steeds meer achter een digitale muur. Armoede maakt ook ziek en zorgt voor stress. Mensen in armoede hebben een beduidend lagere levensverwachting dan de rest van de bevolking en meer fysieke en mentale gezondheidsproblemen.
Covid -19 en de daaropvolgende lockdown periodes hebben deze problemen niet veroorzaakt maar voor velen wel verergerd en verdiept.
In 4 diverse projecten onderzoeken de 7 Brusselse VWAWN samen met mensen in armoede waar de grootste pijnpunten zitten en experimenteren ze met oplossingen.
Op 8 december 2022 stelden BPA en de verenigingen deze projecten, hun producten of resultaten en de aanbevelingen die hieruit voortkomen voor in een collectief toonmoment - netwerkevent
Lees meer DownloadNiet Allemaal Digitaal! Stop digitale uitsluiting.
01/11/2022Symbolische actie op maandag 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede
Het Brussels Platform Armoede en de 7 Brusselse Verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, maken specifiek van digitale uitsluiting een speerpunt. De wereld waarin we leven wordt immers steeds meer digitaal. Digitalisering biedt mogelijkheden, maar schept ook een reeks nieuwe ongelijkheden die vaak disproportioneel gevoeld worden door mensen die al in armoede leven. De toegang tot heel wat dienstverlening (cultuur, vervoer, huisvesting, bijstand,...), steunverlening en rechten verschuift steeds meer van de fysieke loketten naar digitale toegangspoorten. Voor mensen zonder of met beperkte toegang tot een computer of internet en weinig of geen digitale basiskennis en -vaardigheden werpt dit nieuwe drempels op. Het maakt volwaardig participeren aan de samenleving niet enkel moeilijker maar hakt ook in op de zelfstandigheid van mensen en bijgevolg hun zelfvertrouwen.
Lees meerStop de Maatschappelijke Armoedefabriek
01/11/2022Een participatief festival in het kader van de internationale dag van het verzet tegen armoede
We leven vandaag in een erg ongelijke samenleving. Tal van factoren bepalen of mensen een waardig leven kunnen leiden.
Discriminatie is alom vertegenwoordigd maar wordt vaak gebanaliseerd. Armoede ontstaat nochtans niet uit zichzelf, maar wordt door maatschappelijke structuren gecreëerd en in stand gehouden.
Kortom, armoede is een direct gevolg van politieke en maatschappelijke keuzes.
Het Brussels Platform Armoede en de 7 Brusselse Verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, maakten specifiek van digitale uitsluiting een speerpunt.
Deze actie was een samenwerking met het Front Rendre Visible l'Invisible
Warempel, een drempel!
18/10/2021Een participatief festival in het kader van de internationale dag van het verzet tegen armoede
Samen met het Vlaamse Netwerk tegen Armoede koos BPA in 2021 voor het thema ‘maatschappelijke participatie’ als focus voor de jaarlijkse 17/10 actie.
Waarom?
- Omdat armoede een structureel participatieprobleem is!
- Omdat participatie een kwestie is van rechtvaardigheid!
- Omdat participatie een sociaal grondrecht is!
- Omdat participatie zorgt voor draagvlak, persoonlijke groei en goede oplossingen!