Nieuws
Geen papieren, geen tampons?
08/03/2022Laat mensen zonder wettig verblijf waardig menstrueren.
In het kader van de Internationale Vrouwendag 2022, schrijft Pigment vzw een open brief aan federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Armoedebestrijding en Beliris en aan de voorzitters en bestuurders van de 19 OCMW’s in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
In deze brief, die vertrekt vanuit de ervaringen van mensen zonder wettig verblijf, verzoekt Pigment vzw de minister en de OCMW-voorzitters om menstruatieproducten op te nemen in de Kaart voor Dringende Medische Hulp.
Lees meerWe zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen
08/03/2022Peter Heirman, beleidsmedewerker Wonen bij het Netwerk tegen Armoede was op 8/3/2022 te horen in De Ochtend op Radio 1 en het radionieuws over de gasprijzen die de pan uitswingen: "We zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen." Er is een uitbreiding van de groep mensen die recht heeft op een sociaal tarief, maar dat wordt telkens maar met drie maanden verlengd. "Zo creëert men veel onzekerheid: wat na die termijn?"
Lees meerKwetsbare ouderen kunnen opnieuw hun huis verlaten
01/03/2022Bijna twee jaar na de opschorting van de controversiële controleprocedure, waarbij IGO-gerechtigden door postbodes werden gecontroleerd en hun huis niet meer durfden verlaten, is er eindelijk een akkoord voor een nieuwe procedure binnen de federale regering. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) is verheugd dat een aantal substantiële verbeteringen zijn aangebracht in de procedure. Een heel aantal zeer kwetsbare ouderen zullen automatisch niet meer gecontroleerd worden en de controleprocedure is ook duidelijker en beperkter. Daardoor moeten ouderen niet langer elke dag gekluisterd aan huis op de postbode wachten. Tegelijkertijd blijft BAPN ook bezorgd over een aantal leemtes in de huidige procedure. Daarom vraagt BAPN om na een jaar ook de uitvoering van deze controleprocedure te evalueren op basis van de ervaringen in de praktijk in 2022.
Lees meerAan de federale regering: Zorg dat niemand nog een nacht op straat moet doorbrengen
09/12/2021Al bijna twee maanden slapen ongeveer honderd asielzoekers dagelijks op straat in mensonterende omstandigheden. Ze kunnen ook geen procedure aanvragen. "Het recht op opvang en het recht op asiel zijn internationaal verankerde mensenrechten en vormen fundamenten van het vreemdelingenrecht, waar niet licht aan voorbij gegaan mag worden." BPA ondertekende mee een open brief gericht aan minster Mahdi.
Lees meerReactie van armoedenetwerken op berichtgeving over Poverello
08/12/2021Als organisaties actief op het vlak van armoedebestrijding en hulp aan dakloze mensen, reageren we met verbijstering op de artikels die vandaag in de pers verschenen zijn m.b.t. de werking en het financieel beheer van Poverello.
Lees meerKoningin Mathilde ontmoet het Brugfigurenproject op Sinterklaasdag
06/12/2021Zoals ieder jaar vieren vele gezinnen In België op 6 december Sinterklaas. Voor gezinnen die in armoede leven, is dit echter vaak een moeilijke en stresserende dag. Zij hebben immers niet de middelen om hun kinderen op deze dag extra te verwennen. Zij willen niets liever dan dat hun kinderen zich op deze dag niet uitgesloten voelen en dat ze net zoals de andere kinderen niet vergeten werden door de Sint. Dit is jammer genoeg niet altijd mogelijk.
Daarom ging Koningin Mathilde vandaag, samen met UNICEF België en de regionale netwerken tegen armoede verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), in gesprek met families en jongeren in armoede. In navolging van dit bezoek roepen BAPN en UNICEF België beleidsmakers op om structurele oplossingen te bieden voor de hoge kinder- en gezinsarmoede in ons land.
(foto: UNICEF België)
Vanaf 1 januari 2022 twee jaar uitsluiting van aanvullende ziekteverzekering voor wie lidgeld ziekenfonds niet betaalt
06/12/2021Vanaf 1 januari 2022 zorgt een wijziging binnen de wetgeving van de mutualiteiten ervoor dat leden maar liefst 2 jaar lang kunnen worden geschorst in 2022 en 2023 voor een recht op aanvullende verzekering, zoals een tand- of hospitalisatieverzekering. Dat gebeurt als ze sinds 2019 geen aanvullende bijdrage (lidgeld) hebben betaald voor de voorbije 24 en 36 maanden. De impact is gigantisch. “De maatregel treft het hele gezin, ook kinderen ten laste. Tandzorg, een beugel, (dag)opname in het ziekenhuis en voor- en nazorg, een specialist raadplegen, een bril … voor deze zorgen zal enkel nog wettelijke minimum terugbetaald worden door hun huidige ziekenfonds. Het is een onrechtvaardige maatregel die voor zwarte sneeuw kan zorgen in kwetsbare gezinnen, met zware gezondheidsproblemen en schrijnende toestanden tot gevolg”, aldus Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.
Lees meerJaarboek Armoede 2021: 30 jaar beleidsparticipatie vanuit armoede-ervaring
03/12/2021Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting bestaat dertig jaar, net als beleidsparticipatie van mensen in armoede. Vanuit de visie dat mensen in armoede het best zelf spreken over die beleidsparticipatie, ging het Vlaams Netwerk tegen Armoede in gesprek met negen ervaringsdeskundigen. We vroegen hen waarom zij zich actief engageren in de strijd tegen armoede, naar hun visie op participatie, wat de meerwaarde is van het delen van ervaringskennis, het spreken vanuit ervaringskennis en naar evoluties in de armoedebestrijding. Hun reflecties vormen de ruggengraat van de bijdrage van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.
Het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2021 van Universiteit Antwerpen werd voorgesteld tijdens een online colloquium op 1/12/2021.
Lees meer DownloadWarempel, een drempel!
18/10/2021Een participatief festival in het kader van de internationale dag van het verzet tegen armoede
Samen met het Vlaamse Netwerk tegen Armoede koos BPA in 2021 voor het thema ‘maatschappelijke participatie’ als focus voor de jaarlijkse 17/10 actie.
Waarom?
- Omdat armoede een structureel participatieprobleem is!
- Omdat participatie een kwestie is van rechtvaardigheid!
- Omdat participatie een sociaal grondrecht is!
- Omdat participatie zorgt voor draagvlak, persoonlijke groei en goede oplossingen!
‘Onaanvaardbaar dat zoveel kinderen in Brussel op straat leven’
07/09/2021De gewestelijke tellingen van personen in dak - en thuisloosheid gaven al eerder aan dat het aantal minderjarigen op straat de laatste jaren fors is toegenomen. Dokters van de wereld ziet dit bevestigd op het terrein: zij observeren een groeiende groep jongeren - sommigen niet ouder dan 9 - die op straat leven in Brussel en extra kwetsbaar zijn voor misbruik.
Intussen blijft de urgentieopvang voor daklozen gesatureerd en gaan de deuren van steeds meer opvangcentra dicht. Dat alles binnen een pandemiecontext die nog niet voorbij is.
Trek eindelijk de laagste inkomens op tot boven de Europese armoedegrens
17/08/2021'Klimaatrampen, gezondheidscrisissen, digitalisering: mensen in armoede zijn het minst beschermd tegen deze externe schokken. Het is hoogdringend dat beleidsmakers de nodige preventieve maatregelen treffen, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens', schrijven de partners van het Belgian Minimum Income Network (BMIN).
Lees meerNetwerken armoedebestrijding dringen aan op snelle en humane oplossing voor hongerstakers en actievoerders
15/07/2021De regionale netwerken armoedebestrijding, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), strijden allen voor een samenleving waar armoede en sociale uitsluiting verleden tijd zijn. Wij streven naar een samenleving, gebaseerd op mensenrechten, waar iedereen minimaal een menswaardig leven kan leiden. Daarbij is het cruciaal naar ieders stem, ook naar die van de meest kwetsbaren, te luisteren. Ze blijven al te vaak onzichtbaar.
Open brief van de netwerken armoedebestrijding aan staatssecretaris Sammy Mahdi
Lees meer DownloadBAPN roept federale regering op zo snel mogelijk werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding
06/07/2021Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.
Lees meerOpen brief van Apollinaire: 'Praat met ons, niet over ons'
28/05/2021In België leven naar schatting 150.000 mensen zonder wettig verblijf. Zij blijven door hun statuut verstoken van heel wat grondrechten (werk, huisvesting...). Toch is hun situatie maar door weinig Belgen gekend. Apollinaire is één van die personen zonder verblijfspapieren. In deze open brief roept hij op om met een open blik te luisteren naar zijn verhaal en dat van vele anderen. Hij doet dat in het kader van de actie #wearebelgiumtoo. De actie van de Coordination des Sans Papiers de Belgique en Sans Papiers TV roept op tot regularisatie aan de hand van duidelijke en objectieve criteria.
Lees meerDe vaccins dreigen de kloof tussen rijk en arm te verdiepen
07/05/2021Covid-19 verdiepte de kloof tussen arm en rijk al, de vaccins dreigen dat opnieuw te doen. Hoe minder gefortuneerd je bent, hoe kleiner de kans is dat je je laat vaccineren. En dat is niet per definitie uit slechte wil. ‘Kansarmen ervaren heel wat drempels.’
Lees meerIntergenerationele overdracht van armoede
07/05/2021In het kader van de EU-SILC-enquête heeft Statbel, het Belgische statistiekbureau, de intergenerationele overdracht van armoede bestudeerd. De respondenten van 25 tot 59 jaar werd gevraagd naar hun levensomstandigheden toen zij ongeveer 14 jaar oud waren.
Lees meerHousing Action Day Belgium
28/03/202128 maart is de Europese Dag van de Huisvesting. Doorheen het hele land organiseerden diverse sociale organisaties acties om aandacht te vragen voor de huisvestingsproblematiek. In Brussel is de wooncrisis meer dan prominent aanwezig. 60 procent van de Brusselaars huurt, maar amper 11 procent van de beschikbare woningen is een sociale huurwoning.
Een aantal Brusselse VWAWN organiseerde samen met Welzijnszorg en een een aantal andere Brusselse huisvestings- en armoedeorganisaties een interactieve wandeling met getuigenissen. De actievoerders vroegen meer inspraak en snellere vooruitgang.
Signalenbundel 2.0 - Corona één jaar later
24/03/2021Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.
Lees meerArmoedeverenigingen aan het woord in hoorzitting Commissie Onderwijs van Vlaams Parlement
18/03/2021De verenigingen VZW Recht-Op, Vrienden van het Huizeke en Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw beleefden met Nele Schroyen van het Netwerk tegen Armoede een spannende voormiddag in de (online) Commissie voor Onderwijs van het Vlaams Parlement op donderdag 18/3/2021!
Lees meerArmoedeverenigingen ongerust: ‘Vaccins bereiken onze doelgroep niet’
22/02/2021Willen we voldoende mensen in ons land vaccineren, dan zullen we ook de meest kwetsbare groepen moeten bereiken. Armoedeorganisaties en experts zijn er niet gerust op. ‘Een heleboel mensen zullen de brief niet begrijpen.’
Lees meerArmoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020
13/01/2021Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.
Lees meerDe bankkantoren staan op verdwijnen: een grote groep mensen blijft hulpeloos achter
06/01/2021Banken verdwijnen in sneltempo uit het straatbeeld. Waarmee ze de telefoonhokjes en de schotelantennes achterna gaan. Maar wat doet dat met wie niet kan of wil online bankieren? ‘Dit is geen uitstervend probleem, zoals de banken ons willen doen geloven.’
Lees meerDe nieuwe covid-steunmaatregelen voor mensen in armoede zijn nodig, maar onvoldoende om een grote sociale crisis af te wenden
18/12/2020Op 10 december 2020 raakte bekend dat er een akkoord is binnen de Kern om een aantal nieuwe steunmaatregelen aan mensen in armoede en kwetsbare groepen toe te kennen. Deze hebben tot doel de sociale gevolgen van de coronacrisis te beperken. Op 18 december heeft de Ministerraad zich gebogen over deze maatregelen. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) verwelkomt de broodnodige extra steun die er voor mensen in armoede komt, maar maakt zich grote zorgen omdat deze onvoldoende zijn om een grote sociale crisis af te wenden.
Lees meer DownloadWinterplan in de koelkast, daklozen in de kou?
03/12/2020Nadat Dokters van de Wereld op 24 november 2020 al aan de alarmbel trok aangaande het tekort aan opvangplaatsen voor daklozen deze winter, wil het Brussels Platform Armoede, samen met de andere ondertekenaars, met deze brief nogmaals de nood aankaarten voor een daklozenbeleid dat breder gaat dan het voorzien van een bed.
Het BPA en de medeondertekenaars van deze open brief eisen acute én structurele maatregelen
Lees meer DownloadOp de Internationale Dag van de Rechten van het Kind organiseerden UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) een uitwisseling tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families
20/11/2020Op 20 november 1989 werd het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Toch moeten we na 31 jaar nog steeds vaststellen dat de kinderarmoedecijfers in België onaanvaardbaar hoog zijn. Maar liefst 1 op 5 kinderen en jongeren in België groeit op in armoede. Volgens berekeningen van UNICEF België zal dit cijfer nog verder toenemen tot 1 op 4 omwille van de coronacrisis. Om dit onrecht aan te kaarten en onder de aandacht te brengen, organiseerden UNICEF België en de netwerken armoedebestrijding, verenigd in BAPN, een ontmoeting via videoconferentie tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families.
Ook BPA was aanwezig en 2 bezoeksters van Pigment vzw namen het woord.
Lees meerLa deuxième vague de Covid renforce les fractures sociales à travers l'Europe
23/10/2020Overal in de wereld slaat het Covid-19 virus genadeloos toe. En overal stelt deze crisis de bestaande sociale ongelijkheden op scherp. Mensen in armoede blijken wereldwijd nog maar eens het grootste slachtoffer.
Het Franse online magazine Mediapart.fr onderzocht de gevolgen van Covid-19 op de situatie van mensen in armoede in een aantal Europese grootsteden.
Met betrekking tot de Brusselse situatie legden ze hun oor onder andere te luisteren bij Lieven Monserez, coördinator van Buurthuis Bonnevie.
Open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'
23/10/2020Het project #Ikbensolidair is een samenwerkingsverband tussen 11.11.11, Caritas, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ACV en vele andere organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede. Samen komen ze op voor de rechten van migranten, mensen op de vlucht en mensen zonder wettig verblijf. Zij worden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Met de winter voor de deur schreven ze de open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'
Lees meerCarte blanche – «L’aide sociale de première ligne: une aide en ligne, au bout du fil ou sur un fil?
22/10/2020De BBROW hekelt de moeilijkheden bij de toegang tot de administraties als gevolg van de inperkingsmaatregelen die de administratieve procedures en dus de toegang tot grondrechten moeten vertragen.
Lees meerPass Impasse - De Hello Belgium Railpas: een schoolvoorbeeld van verborgen uitsluiting
17/10/2020Zaterdag 17 oktober is de Internationale Dag van Verzet tegen de Armoede.
Voor veel mensen in armoede blijft het moeilijk om hun rechten te doen gelden. De coronacrisis heeft dit nog versterkt.
Mensen in armoede krijgen te maken met drempels die niet zichtbaar zijn voor mensen zonder armoede-ervaring.
Dit is een breed fenomeen. Ook maatschappelijke dienstverlening is vaak niet voldoende afgestemd op de realiteit van mensen in een kwetsbare positie.
Wij illustreren dit aan de hand van de Hello Belgium Railpass.
Campagne 17/10: 'Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt'
12/10/2020Op 17 oktober, de Werelddag van verzet tegen Armoede, brengen organisaties wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht. Met de campagne ‘Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt’ pleit het Netwerk tegen Armoede voor het recht op een waardig inkomen voor iedereen. In Vlaanderen leeft iets meer dan 1 op de 10 inwoners in monetaire armoede, over heel België zelfs 1 op 6. Het Netwerk doet een oproep om uitsluiting te stoppen en steeds strengere voorwaarden voor sociale rechten aan te pakken. De extra drempels treffen mensen in armoede steeds vaker.
Lees meer